Coaching en “Therapeutisch creatief zijn”

Een complete behandeling is pas compleet als je alle aspecten van de mens aanraakt en de kans geeft zich te ontplooien en te herstellen om zo in balans te komen. 

Samenhang tussen lichaam en psyche

In al de jaren dat ik werkzaam ben als therapeut ben ik me bewust geworden dat een complete behandeling pas compleet is als je alle aspecten van de mens aanraakt en de kans geeft zich te ontplooien en te herstellen om zo in balans te komen.

Omdat er zo’n grote samenhang bestaat tussen het lichaam en de psyche is het logisch dat genezing en heling het best tot stand gebracht kunnen worden door de verstoorde samenwerking tussen lichaam en psyche te herstellen. Daar kan men zelf ook actief mee bezig gaan in plaats van alles passief te ondergaan.

Sinds enige jaren ondersteun ik hierbij mensen als coach door middel van persoonlijke begeleiding. Ik kan hierbij gebruik maken van gesprekken en adviezen, oefeningen en aanleren van specifieke technieken maar ook van creatieve therapie.

Gezondheid wordt ook bevorderd door bij onszelf de innerlijke creativiteit aan te spreken. Tekeken en schilderen bijvoorbeeld kan helend zij bij allerlei lichamelijke en psychische klachten.

“Ik ben helemaal niet creatief”, “Ik kan helemaal niet tekenen” ….. Het gaat niet om de prestatie maar om het proces dat doorlopen wordt. Vaak kijkt men verwonderd naar wat men zelf gemaakt heeft.

Een onderdeel van een complete behandeling kan dus een creatieve opdracht zijn.
Deze kan thuis gemaakt worden maar ook in mijn praktijk. Ik maak gebruik van helend tekeken, schilderen, encaustic, boetseren en beeldhouwen. Dit kan individueel maar ook in kleinschalige groepjes van 2 of 3 personenen en is, afhankelijk van de werkvorm, 2 tot 4 uur per keer. Ben je enthousiast geworden en wil je meer technieken leren dan zijn er professionele kunstenaars die cursussen geven om je verder te ontwikkelen…